Kastamonu iktisat haberi… Araç piyasasının artış nedenlerinden birisi merdiven altı galericiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araç piyasasının artış nedenlerinden birisi merdiven altı galericiler

Galericiler araç fiyat artışının önüne geçmek için merdiven altı galericilerin engellenmesini istiyor

Oto Galericiler Oda lideri Abdullah Acıbadem:

“6 ay 6 bin kilometre kaidesinin şahısları da dahil etmesini istiyoruz”

KONYA – Pandemi periyodunda birçok bölümde olduğu üzere araba piyasasında da fiyat artışı yaşandı. Fiyatların üst düzeylere yönelmesindeki bir nedenin ise merdiven altı araç alım satımı yapan bireylerin olduğunu belirten galericiler, bu meselelerin önüne geçebilmek için 6 ay 6 bin kilometre kuralının şahısları da dahil etmesini istediklerini söyledi.

Otomotiv dalı pandemi periyodunda yaşanan üretim, çip krizi ve ham unsur meselesiyle sekteye uğramıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomik önlemler paketiyle birlikte dövizde yaşanan sert düşüş, sıfır araba fiyatlarına yüzde 10 düzeylerinde indirim olarak yansıdı. Rusya ve Ukrayna ortasında yaşanan savaş sonrası otomotiv kesiminde tekrar sakinliğe sebep olurken, Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Lideri Abdullah Acıbadem, fiyatlardaki daima değişkenlik ve yükseliş sebeplerinden birisinin ise kayıtsız araç alım satımı yapan bireylerin olduğunu söyledi.

“Merdiven altı galericilerin artmasıyla fiyatların afaki artışına sebep oldu”

Merdiven altı galericiler nedeniyle en büyük haksızlığın oto galericilik yapan esnafa olduğunu söyleyen Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Lideri Abdullah Acıbadem, “Pandemi süreciyle birlikte araç fiyatları yuları gerçek çıktı. Bu yükselişin sebeplerden bir tanesi şahısların yani merdiven altı galericilik vasfıyla alım satım yapması oldu. Büsbütün kayıt dışı araç alım satım yapanlardan kaynaklı. Ticaret Bakanlığımızın çıkarttığı genelgede şahısların vekaleten ve asaleten yılda 3 araç alma ve satma hakları var lakin bugün baktığımız vakit kayıt dışı araç alım satım yapanlar, etrafındaki yakınlarından vekalet alarak yıl içerisinde kayıt dışı araç alım satım yapıyor. Burada merdiven altı galericiler nedeniyle en büyük haksızlık ise oto galericilik yapan esnafımıza oluyor. Nedeni ise esnafımız kira ödüyor, vergi ödüyor, yanında işçi çalıştırıyor ve bir masrafı var yani geçimini buradan kazanıyor. Ek iş yapan yani merdiven altı galericiler, burada büsbütün haksız kar sağlıyor. Bu işi merdiven altı yapanların artmasıyla fiyatların afaki artışına sebep oldu. Bugün baktığımız vakit pandemi öncesi ve sonrası ortasında yüzde 500-600 üzere büyük sayılar var. Bu sayıların katlamasından bir tanesi de merdiven altı galericilik yapanlar” dedi.

“Şahısların ticaret hedefli araç alım satım yapmalarını istemiyoruz”

6 ay 6 bin kilometre kaidesinin katiyetle şahısların da dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Abdullah Acıbadem, “Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yaptığı bir açıklamada ‘İkinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarına ve kayıt dışı iktisat oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellef Bakanlığımızın RADAR’ına takıldı. Piyasada spekülasyona sebebiyet veren gerçek ve hükmî bireyler hakkında gerekli süreçleri yapmaya başladık’ denildi. Biz bu kayıt dışına müdahale edilmesini istiyoruz. Yalnızca gereksinimi olanın araç almasını istiyoruz. Kayıt dışı araç alım satım yapılmasına karşıyız. Ticaret Bakanlığımızın çıkarttığı son genelge de 6 ay 6 bin kilometre koşulunun katiyetle şahısları da dahil etmesini istiyoruz. Şahısların ticaret maksatlı araç alım satım yapmalarını istemiyoruz. Bunların engellendiği vakit fiyat artışlarının muhakkak önüne geçileceğini düşünüyorum. Kenarda bekleyen araçların piyasaya sürülmesiyle fiyatların biraz gevşeyeceğini düşünüyorum” halinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir